AKTIVITETER

Kommende aktiviteter

Dato Planlagte aktiviteter
27.02.2018 Generalforsamling
28.02.2018 Oprydningsdag i oldtidsværkstedet for museets frivillige
07.03.2018 Foredrag: Se landbrug - gå i skoven! - N.C. Clemmensen
12.03.2018 Rundvisning på museet for frivillig-teamet
24.03.2018 Skovtur: Opfølgning på foredrag 7. marts - N.C. Clemmensen
14.04.2018 Skovtur: 2. skovtur i Kongsøre Skov - Kjeld Jensen
26.05.2018 Medlemsdag
08.09.2018 Mød os på Folkemødet i Odsherred
09.09.2018 Mød os på Naturens Dag
19.09.2018 Bustur: Søfartsmuseet i Helsingør
  Frivilligmøde 2/2018
10.10.2018 Foredrag: Robinson Crusoe fra Nykøbing - Claus Marcussen
26.10.2018 Mød os på Kulturnatten i Asnæs
  Foredrag: Odsherreds byer og landsbyer - hvornår er de fra?
02.12.2018 Julearrangement på Annebjerg Vandrerhjem
16.12.2018 Mød os på gågaden i Nykøbing

Afholdte aktiviteter

Udbytterigt møde for museumsfrivillige

Den 9. februar mødtes 14 frivillige på Højbygård, til planlægning og hygge. Vi har fået 2 nye i flokken; det er rigtig godt.

Vi fik en snak om vinterens arrangementer, og alle fik et skriv om de arrangementer, der er planlagt i 2018.  Der er stadig nogle udeståender, der ikke er sat dato på.

Museet har tilbudt, at vi kan bruge Oldtidsværkstedet som møderum. Dette blev modtaget med stor glæde. Det giver mulighed for spontane møder, kaffebrygning, varme og uformel snak. Tak til Kulturhistorisk Museum for dette tilbud.

Vi fik aftaler om oprydningsdag i oldtidsværkstedet den 28. februar kl. 13, en rundvisning på Museet mandag den 12. marts kl. 13, så alle ved, hvor alting er. Efter mødet vil Thomas rundvise i vandreudstillingen. Vi fik tillige aftalt en medlemsdag lørdag den 26. maj kl. 13.

En rigtig hyggelig eftermiddag / aften med medlemmer, der vil både Museum og Forening. Tak til alle for hygge og indspark.

Endnu et spændende foredrag med piloten Jørn Nielsen

Foredraget onsdag den 31. januar med Jørn Nielsen om hans tid som jagerpilot i det danske flyvevåben gennem 40 år, trak fuldt hus i Det vilde Køkken i Klint.
Jørn fortalte i 2 timer om kravene til overhovedet at blive pilot og sin spændende uddannelse. Og efter at have fået vingerne, ja så skulle kundskaberne hele tiden vedligeholdes med træning og atter træning - og suppleres med kurser og kontroller. Vi hørte om flyvekorridorer, elektroniske fyr til at lede flyene til landing og radarer. Det hele blev fortalt med stort humør. Et rigtig godt og spændende foredrag for de 37 tilhørere.

Jul på gågaden i Nykøbing

Vi var på gågaden den 17. december for at fortælle om foreningens aktiviteter.
Da fotografen kom forbi var der endnu ikke mange mennesker på gågaden, men blandt de få var der mange, der benyttede lejligheden til at stoppe op. Især børnene var interesserede - og de er jo vore fremtidige medlemmer.

Jul på Annebjerggård

Den 3. december deltog vi i et julearrangement på Annebjerggård i samarbejde med Julermærkemarchen, Vandrerhjemmet og Odsherred Museum.
Vi fik en hyggelig dag med vandretur, detektorsøgning efter forunderlige fund og julestue, hvor vi lavede juledekorationer og pynt. Det var også muligt at blive trick-fotograferet ind i gamle fotos.
På vandrerhjemmet blev der serveret vildt-burgere, æbleskiver og gløgg.

Et hyggeligt arrangement, som vi også vil deltage i til næste år.

Foredragsaften den 29. november: ”Da jetjagere var nye i Danmark”

Et halvt hundrede begejstrede medlemmer hørte Jørn Nielsen fra Klint fortælle sin personlige historie i sin egenskab af en af pionererne i Det Danske Flyvevåben. 
- I 1950 oprettede man Flyvevåbnet og jeg var med i cockpittet næsten helt fra starten, fortalte Jørn Nielsen.
Inden da havde man haft Hærens flyvetjeneste og Marinens flyvevæsen, der begge havde eksisteret i 35 år, men 2. Verdenskrig havde vist, at flyvevåbenets effektivitet var størst, når det var en selvstændig enhed.
De første 5-6 år gennemgik flyvevåbenet en næsten eksplosiv udvikling. Det var spændende, men også risikofyldte år for os unge mennesker. Mange piloter forulykkede
Jørn er en blændende fortæller, der gav os et levende indtryk af denne hæsblæsende tid, men også om de efterfølgende mange års positive udvikling - indtil han forlod cockpittet efter 40 års tjeneste.
Foredraget blev ledsaget af billeder af de mange flytyper, der gennem tiden er blevet anvendt i den militære flyvning.

- Det var en rigtig "drengerøvsaften", sagde formand Kjeld Jensen med et glimt i øjet, da han takkede for en herlig aften.

Kulturnat 2017

 

Kulturnatten i Aksen i Asnæs den 27. oktober 2017 blev endnu en gang en rigtig god oplevelse for Odsherred Museumsforening. Der er flere og flere, der finder ind til kulturens og foreningernes tilbud i Aksen.

Vi fik mange gode samtaler med gæsterne, og der var stor interesse for vores  udstilling og vores forening.

Vi havde taget nogle af aktiviteterne fra Odsherred Museums Kreaværksted med, og der blev limet muslinger og bygget vindmøller af glade børn.  En rigtig dejlig aften.

 


Frivilligaften

Vi havde en rigtig hyggelig aften på Højbygård, da 14 frivillige fra Museumsforeningen mødtes, for at snakke om årets aktiviteter, planlægge næste års aktiviteter og ellers hygge sig, spise lidt god mad og snakke sammen. Odsherred Museums nye formidler Thomas deltog for første gang, og fik snakket nye tiltag.  Det bliver et spædende år i 2018, så har du også lyst til at deltage i forskellige aktiviteter på Odsherred Museum, så kontakt Joan Almgren, telefon: 2546 5656, mail: urbangartner51@gmail.com
 

 

Museumsforeningens traditionsrige efterårstur gik i år til Danmarks Borgcenter i Vordingborg

- 50 personer deltog og vi havde en rigtig god tur, fastslår formand Kjeld Jensen. God stemning fra start til slut. Fin servicering i bussen med kaffe og te med nybagt bolle på udturen og med nybagt muffins på hjemturen.
Vejrudsigten lød på en letskyet formiddag efterfulgt af sol med spredte skyer om eftermiddagen. Det holdt ikke helt stik, men vejret artede sig fantastisk til museumsbesøg både inde og ude.
Danmarks Borgcenter er absolut et besøg værd. Vordingborg slot er Danmarks største middelalderborg, og den bliver fortræffeligt formidlet.  Museets guide Erik gav en god og kompetent rundvisning inde og ude på museet som optakt til vores egen rundgang med iPad. Det var spændende at se og opleve de udendørs almindelige, rustne jerncontainere som meget brugbare og billige udstillingsplatforme, der kan genbruges og flyttes i en uendelighed.
Museet har stor fokus på at forny udstillingerne, og man har et mål om mindst 1 ny udstilling om året. Årets udstilling er om vikingebyen Hedeby - det er en udstilling, der skal ses og opleves. 
- Snyd ikke jer selv for den oplevelse, råder formanden.
Et andet fokusområde er serviceringen af gæsterne, hvor målet er, at alle gæster skal ses og kontaktes ved ankomsten. Ingen må gå forgæves.
Frokosten, der var enkel og lækker, blev indtaget i museets cafe i den gamle hestestald fra 1600 tallet.
- Hvis I ikke var med - og i øvrigt interesserer jeg for middelalderen - så skynd jer at arrangere en tur til Borgcentret, lyder opfordringen fra Kjeld Jensen.

 

Man kunne rigtig mærke foråret, da 47 to-benede og 3 fire-benede fik en dejlig eftermiddag med en engageret Kjeld Jensen som guide i Kongsøre skov.
Turen var den første af to i Kongsøre Skov - nemlig Kongsøre Syd. Næste forår følger vi op med Kongsøre Nord. Vi arrangerer to skovture fordi Kongsøre Skov rummer så mange fortidsminder og historier, at det slet ikke kan lade sig gøre at nå det hele på kun 3 timer.
Vi fik en rigtig god oplevelse, der da også bevirkede at 14 deltagere meldte sig ind i vores forening.