AKTIVITETER

Kommende aktiviteter

Dato Planlagte aktiviteter
2019  
  Aktivitetsprogrammet vil blive opdateret i den nærmeste fremtid

Afholdte aktiviteter

Skovtur nr. 2 i Grevinge skov
55 gæster var med i en forårskold skov den 13. april, hvor Kjeld fortalte om plantning af Grevinge skov og skovdriften op gennem tiderne.
Det var en spændende fortælling om verdenshandel, udvikling af nye ideer, intensiv skovdrift og historien frem til nutidens skovdrift, hvor der også skal tages hensyn til bio-diversitet.

Vi var omkring flere omlægninger for at tjene penge og politiske beslutninger, der pludselig trak i en anden retning. Det har ikke altid været nemt at drive skovbrug, hvor planlægning ikke handler om de næste 5 år og hvor handlinger har konsekvenser langt ude i fremtiden.
Det var særdeles interessant at høre, hvordan holdningen til vore skove har ændret sig over tid, og om gammel lovgivning, der i dag giver os mulighed for at nyde en tur i skoven.

Skovtur i Grevinge skov
84 gæster var mødt op til vores skovtur i Grevinge skov den 23. marts.  Som én af gæsterne bemærkede: "Det her er da en forening, der drukner i sin egen succes".
Vi havde en dejlig tur, hvor vi fik en masse oplysninger om kendte og ukendte spor i skoven.
Trods de mange fremmødte, så havde ingen problemer med at høre Kjelds fortælling, der vandrede fra landingsbaner over fly, videre til en mystisk bunker og endte med gravhøje.

Mens vi vandrede, landede 2 hejrer i kanalen for at fouragere - og der var rovfugle i luften.
Alt i alt en god og informativ tur. Nu venter vi på fortsættelsen den 13. april.

”Fra armod og undertrykkelse - til frihed og velstand”

Ib Holm Hansen fortalte den 6. februar detaljeret om den danske bondes liv. Fra vikingetidens frie bonde, der igennem de følgende århundreder bliver mere og mere ufri og forarmet og fordrukken - for til sidst fra omkring år 18oo igen at bliver fri og selvejer. Og hvordan den nye frihed helt revolutionerede landbolivet og det danske samfund f.eks. med højskoler og andelsbevægelsen.
At Ib Holm Hansen er lokal kom klarest til udtryk i hans store historiske viden om Stenstrup og Lumsås, hvor hans viden er helt ned på gård- , mark- og personniveau. Det var en spændende fortælling de 84 fremmødte fik - og man kan i et eftertænktsomt øjeblik godt spekuler på, om den danske bondes situation ikke igen er meget ufri - med voldsom gældssætning og stor koncentration af jorden på få hænder. I hvert fald sat op imod, at Ib oplyste, at en parcellist med få tønder land rent faktisk kunne leve af parcellen førhen. 
Museumsforeningen har den store glæde, at rigtig mange af Odsherreds tilflyttere er interesseret i historie – og ikke mindst den lokale. Det mærker vi både ved vore foredrag og på vore skovture, hvor vi hver gang ser nye ansigter.

Nytårskur på Borren

Igen i år deltog Odsherred Museumsforening i Højby Lokalråds nytårskur, da nytårskuren er et godt sted at vise, hvad vi som forening "roder" med. Som noget nyt blev nytårskuren den 5. januar holdt indendørs i den nye hal Borren. Ca. 200 personer deltog og vi havde et par gode timer, hvor der var tid til at en afslappet snak med interesserede. Nytårskuren er blevet en god tradition, der udvikler sig.

Champagnen drukket og bordet ribbet.

Jul på gågaden i Nykøbing

Det var en kold omgang, da Museumsforeningen var på gågaden i Nykøbing. Vi holdt ud i 1½ time, fik nogle gode samtaler med de forbipasserende og fik også udfyldt nogle tipskuponer.
Tak til alle, der frøs med anstand.

Jul på herregården

Årets Julemærkemarch og jul på herregården den 2. december blev en stor succes. Omkring 200 gæster var på besøg til vandreture, vild gryde, æbleskiver, glögg, detektorsøgning og "lav din egen juledekoration".

Der blev spist og hygget og produceret over 20 dekorationer. Der var gang i både vild gryde og æbleskiver.

En fantastisk dag, hvor vi havde samlet alt foran udstillingen "Solens Land".
Både børn og voksne fik afprøvet detektorer og gik glade hjem med bidder af julemandens skat.

Odsherreds byer og landsbyer - hvornår er de fra?

93 gæster havde fundet vej til Det vilde Køkken for at høre Johnny Grandjean Gøgsig fortælle om Odsherreds byer endnu en gang. Der var en del gengangere fra første foredrag, så interessen var der endnu. Det blev en spændende aften, hvor deltagerne havde sendt spørgsmål til Johnny. Han gik i dybden med de navne der havde størst interesse, og når spørgerne kom ud, hvor Johnny ikke kunne være med, så fik han god hjælp af Rikke Steenholt, der kunne supplere.


Så alle fik en god og oplysende aften, og for Odsherred Museumsforening var det fantastisk, at møde så stor interesse.
Endnu en gang var servicen i top i Det vilde Køkken, og der var god afsætning på de hjemmebagte kager.
Alt i alt en fantastisk aften, hvor alle fik noget med hjem.

Se foredragsholderens plancher fra foredraget her

Kulturnat 2018 i Asnæs

Fredag den  26. oktober deltog Odsherred Museumsforening i Kulturnatten i Aksen i Asnæs.
Der var en meget stille start en times tid, men så begyndte gæsterne at komme.
Der var mange, der besøgte vores stand. De udfyldte vores  "Tip en 6'er" og fik en god snak med vores deltagende medlemmer.
Børnene kunne endnu en gang være kreative, da vi havde taget en del af Museets Kreaværksted med.
En god og hyggelig aften, hvor vi havde travlt.

Odsherreds byer og landsbyer - hvornår er de fra?

Over 100 tilhørere var mødt op til Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsens spændende foredrag om Odsherreds byer og landsbyer den 17. oktober i Det Vilde Køkken.
Vi må indrømme, at det høje deltagerantal kom bag på på os, og vi undskylder, hvis registreringen ved indgangen kom til at virke lettere kaotisk. Vi fik faktisk 35 nye medlemmer indmeldt ved samme lejlighed. Vi er efterhånden en af Odsherreds største foreninger.

Foredraget var det første af to. Næste foredrag er 14. november, hvor vi vil være helt oppe på dupperne.
Man kan med stort udbytte høre det 2. foredrag selv om man ikke fik hørt det første.

 Se foredragsholderens plancher fra  foredraget her

Bustur til Kalundborg

- 38 personer deltog i vores bustur den 19. september - og sikke en dag vi havde, fastslår formand Kjeld Jensen.
Dagens to værter Martin Pavón fra Museum Vestsjælland og David Barry, formand for Kalundborg Museumsforening, havde sammensat et flot program, der viste Kalundborgs mange historiske herligheder. Som en af deltagerne sagde undervejs: ”Jeg anede virkelig ikke, at der er så mange spændende ting at se i Kalundborg. Vi plejer jo at køre forbi, men det er jeg sikker på, at vi ikke gør mere. Det er helt uretfærdigt, at Kalundborg kun er kendt for sin 5 tårnede kirke - her er jo meget mere!”.Det er rigtigt. Den gamle del af byen - kaldet ”Højbyen” - rummer den ene historiske perle efter den anden. Ikke mindre end 7 middelalderlige stenhuse, rester af 2 borgruiner, autentiske vejforløb, købmandsgårde og selvfølgelig den 5-tårnede kirke. Alt ligger i kort gåafstand fra kirken.Vi hørte om og så det hele.  Kalundborg Museum var en stor oplevelse – især bymodellen i haven gav et godt overblik og forståelse af byen. Også det meget smukke vævede korsriddertapet og Mad Money II historien var fascinerende – for ikke at tale om museets ydre rammer, den store, fine gamle købmandsgård.

Det kulinariske var også i top fra Davids kaffe og kage til Bispegårdens varme frokostret.
- Jeg havde ved frokostbestillingen lidt udiplomatisk fået sagt, at der i hvert fald skulle være rigeligt med mad, da de fleste af os spiste godt, beretter Kjeld Jensen. Bispegården fik stor ros for deres meget velkomponerede og velsmagende ret - og der var så rigeligt!
- Flere af deltagerne fremførte, at det var en af de bedste ture, de havde været med på. Så, jo – det fremmer præstationsangsten for næste års tur. Men tak alligevel, slutter formanden.

Naturens dag 2018

Odsherred Museumsforening deltog som sidste år i Naturens Dag søndag den 9. september i Rørvig Sandflugts­plantage. Det er nu en god tradition, der bakkes flot op af andre foreninger og ikke mindst af de besøgende gæster. Det særligt glædelige er, at især børnefamilierne deltog i stort tal.


I år var de forskellige foreninger placeret omkring den store P.plads for enden af Telegrafvej. Her viste den enkelte forening, hvad de laver af aktiviteter og fik samtidig en god snak med de mange besøgende, der kom jævnt fordelt hen over dagen.

 
Vores egen arkæologigruppe havde stor succes med detektorsøgning på stranden. Vi havde 96 besøgende, og vi havde mange gode samtaler med gæsterne om foreningen, detektorfund og regler for detektorsøgning.Som sagt er det nu et tradition – og dagens besøgstal på skønsvis 2-300 børn og voksne viser, at også publikum bakker flot op om arrangementet.

Medlemsdag i maj

Da vi i bestyrelsen bestemte at afholde medlemsdag lørdag den 26. maj, havde vi ikke tænkt nærmere over, at det var Kronprinsens 50 års fødselsdag, og ej heller at det var vejr til at ta' til stranden, fortæller Vagn Dalsgaard, der er foreningens næstformand.
Det var tillige en dag med mange andre aktiviteter i sommerlandet, men de fremmødte medlemmer fik en god eftermiddag omgivet af vores frivillige og et indblik i, hvad det vil sige at være frivillig.

Det var planlagt, at dagen skulle begynde i vores nye mødelokale, men interessen for aktiviteterne i haven var stor, så det blev med start i haven med de mange  blomster og planter.
Der var også mulighed for at prøve at gå med detektor og finde mønter i græsplænen. Et udsnit af Joans og Pers fund var lagt frem og det gav en god snak om det at gå med detektor. Vi talte om udgravninger og soldeanlæg, men selvom interessen var stor, så fik alle pludselig travlt med at samle udstyr sammen, da den længe ventede regn pludselig faldt i hurtige og stor dråber.

Kaffen, som stod klar i vores mødelokale, kom på bordet sammen med Ruths rabarbertærte, og jeg skal hilse og sige, at den var god, og der var rigeligt, fastslår Vagn Dalsgaard og tilføjer, at snakken gik godt, alle hyggede sig, og alle frivillige fik lejlighed til at fortælle om, hvordan de oplever det at være frivillig, herunder også det, at kunne tage sig tid til at få en snak på kryds og tværs.
Som sædvanlig flyver tiden når snakken går godt. Efter en god times tid var det tørvejr igen, og så gik turen tilbage til haven. Desværre kun for en kort stund, for så kom regnen retur. 

Tak til de fremmødte og tak til de frivillige, som havde ydet deres bidrag til, at det blev en god oplevelse, lyder det fra næstformanden.

På opdagelse i Kongsøre skov

Lørdag den 14. april 2018 gik vi tur i Kongsøre skov, hvor Kjeld Jensen fortalte om de mange fortidsminder i den nordlige del af skoven og om militærets brug af skoven, samt om genskabelse af fortidens natur og driftsform. Det var den helt rigtige årstid med blå anemoner i skovbunden og den helt rigtige fortæller.

På skovtur i Annebjerg Skov med "Clemme"

Vi var 22 medlemmer, der deltog i skovturen den 24. marts. Vejret var fint - om end lidt koldt, når vi stod stille.
Niels-Christian Clemmesen fremviste de mange nyfundne "usynlige" historiske spor i nordenden af Annebjerg Skov. Turens kryptiske overskrift "Se landbrug - gå i skoven" blev meget forståelig, da han fremviste og fortalte om, hvordan bronzealderens marksystemer stadig kan erkendes og genfindes uforandret igennem næsten 3.000 år. Det udsagn var overraskende nyt. Føjes det til, at vi kunne mærke vore forfædres ard-pløjespor med fødderne - ja, så bliver det næsten overnaturligt.

Spændende foredrag om reliefkort

35 mennesker trodsede snevejret og drog ud til Det Vilde Køkken den 7. marts 2018 for at høre Niels-Christian Clemmesen fortælle om det allernyeste inden for historisk landskabsforståelse - nemlig reliefkortene.
Her blev vist, hvor meget teknologien har udviklet sig på bare 10 år. Observationer, som tidligere krævede ekspertviden, kan nu ses og forstås af almindelige mennesker.
Vi fik aflivet myten om besejling af Højby sø fra Kattegat og kiggede nærmere på områderne omkring Annebjerg skov, Dragsholm samt Rørvighalvøen.
En spændende aften som optakt til skovtur i Annebjerg skov den 24. marts 2018,  hvor vi skal se og mærke sporene fra fortiden. 

Her er et link til Geodatastyrelsens historiske kort: https://hkpn.gst.dk/
Her er linket til Pontoppidans atlas:
http://www.kb.dk/maps/kortsa/2012/jul/kortatlas/subject418/da/

Generalforsamling 2018

 - Nu er en ordinær generalforsamling jo sjældent et tilløbsstykke og årets generalforsamling var da ingen undtagelse, men jeg er overbevist om, at de 27 deltagere i Aksen i Asnæs havde en god oplevelse på generalforsamlingen den 27. februar. Aksen er et godt og velegnet sted, hvor alt fungerede, fortæller formand Kjeld Jensen.
Efter velkomsten mindedes vi foreningens mangeårige og ældste æresmedlem Bessie Gideon, der døde den 11. oktober 2017.
Bestyrelsens beretning blev som noget nyt krydret med fotos. Det virkede godt og løftede den ordtunge beretning, så den model vil vi nok bruge igen. Berit Jacobsen sagde farvel til bestyrelsen, idet hun ikke mere kan afse tid hertil, efter hun er ansat som ny leder af Hempels Glasmuseum. Det er vi i bestyrelsen rigtig kede af, da Berit har været et stort aktiv for os. Men vi sagde heldigvis også goddag til to nye bestyrelsesmedlemmer, nemlig Ruth Christensen og Inge Nielsen. Desuden fik vi Per Ole Holmqvist som ny bestyrelsessuppleant, samt Jens Westphael som ekstra revisor. Vi glæder os til samarbejdet.
På generalforsamlingen behandlede vi vedtægtsændringer, der blandt andet udvider bestyrelsen fra 6 til 7 medlemmer. Det medfører, at formanden ikke længere har en afgørende stemme i de situationer, hvor stemmerne står lige.
Da vedtægtsændringer erfaringsmæssigt er svære at tidssætte, havde vi fravalgt at bede museets ledelse om at komme med indlæg i aftenens program. Bestyrelsen valgte i stedet at vise den 23 minutter lange film ”Naturen vender tilbage”, der handler om genskabelsen af Højby Sø. Filmen, som tidligere skovfoged Jørgen Stoltz introducerede og kommenterede, var en stor oplevelse. Jørgen Stoltz havde som lokal skovfoged ansvaret for det praktiske arbejde med genskabelsen af søen, men deltog også i det spændende arbejde med at formidle hele projektet for omverdenen. Jørgens kommentering løftede filmen mangefold, slutter Kjeld Jensen.

Læs beslutningerne på generalforsamlingen her.
Læs bestyrelsens beretning her.
Læs de nye vedtægter her.

Nyt mødested for museumsfrivillige

Onsdag den 28. februar mødtes de frivillige i Oldtidsværkstedet på Kulturhistorisk Museum for at rydde op og gøre klar til vores nye mødested. Museet stiller lokalet til rådighed til møder, hygge og varmestue for foreningens frivillige. Det bliver rigtig godt.  Desværre var det lokale, hvor vi skulle opbevare materiale, blevet fyldt op, så lige nu, er der lidt kaotisk i lokalet, men vi fik da lavet er kop kaffe og hygget os.

Depotproblemet løser sig. Vi er rigtig glade for at få et lokale på Museet, og vi glæder os til mere samarbejde med Museets formidler Thomas.

Udbytterigt møde for museumsfrivillige

Den 9. februar mødtes 14 frivillige på Højbygård, til planlægning og hygge. Vi har fået 2 nye i flokken; det er rigtig godt.

Vi fik en snak om vinterens arrangementer, og alle fik et skriv om de arrangementer, der er planlagt i 2018.  Der er stadig nogle udeståender, der ikke er sat dato på.

Museet har tilbudt, at vi kan bruge Oldtidsværkstedet som møderum. Dette blev modtaget med stor glæde. Det giver mulighed for spontane møder, kaffebrygning, varme og uformel snak. Tak til Kulturhistorisk Museum for dette tilbud.

Vi fik aftaler om oprydningsdag i oldtidsværkstedet den 28. februar kl. 13, en rundvisning på Museet mandag den 12. marts kl. 13, så alle ved, hvor alting er. Efter mødet vil Thomas rundvise i vandreudstillingen. Vi fik tillige aftalt en medlemsdag lørdag den 26. maj kl. 13.

En rigtig hyggelig eftermiddag / aften med medlemmer, der vil både Museum og Forening. Tak til alle for hygge og indspark.

Endnu et spændende foredrag med piloten Jørn Nielsen

Foredraget onsdag den 31. januar med Jørn Nielsen om hans tid som jagerpilot i det danske flyvevåben gennem 40 år, trak fuldt hus i Det vilde Køkken i Klint.
Jørn fortalte i 2 timer om kravene til overhovedet at blive pilot og sin spændende uddannelse. Og efter at have fået vingerne, ja så skulle kundskaberne hele tiden vedligeholdes med træning og atter træning - og suppleres med kurser og kontroller. Vi hørte om flyvekorridorer, elektroniske fyr til at lede flyene til landing og radarer. Det hele blev fortalt med stort humør. Et rigtig godt og spændende foredrag for de 37 tilhørere.