AKTIVITETER

Kommende aktiviteter

Dato Planlagte aktiviteter
17.12.2017 Julearrangement på gågaden i Nykøbing Sj.
31.01.2018 Foredrag: Robinson Crusoe fra Nykøbing - Claus Marcussen
09.02.2018 Frivilligmøde 1/2018
27.02.2018 Generalforsamling
07.03.2018 Foredrag: Se landbrug - gå i skoven! - N.C. Clemmensen
24.03.2018 Skovtur: Opfølgning på foredrag 7. marts - N.C. Clemmensen
14.04.2018 Skovtur: 2. skovtur i Kongsøre Skov - Kjeld Jensen

Afholdte aktiviteter

Jul på Annebjerggård

Den 3. december deltog vi i et jularrangement på Annebjerggård i samarbejde med Julermærkemarchen, Vandrerhjemmet og Odsherred Museum.
Vi fik en hyggelig dag med vandretur, detektorsøgning efter forunderlige fund og julestue, hvor vi lavede juledekorationer og pynt. Det var også muligt at blive trick-fotograferet ind i gamle fotos.
På vandrerhjemmet blev der serveret vildt-burgere, æbleskiver og gløgg.

Et hyggeligt arrangement, som vi også vil deltage i til næste år.

Foredragsaften den 29. november: ”Da jetjagere var nye i Danmark”

Et halvt hundrede begejstrede medlemmer hørte Jørn Nielsen fra Klint fortælle sin personlige historie i sin egenskab af en af pionererne i Det Danske Flyvevåben. 
- I 1950 oprettede man Flyvevåbnet og jeg var med i cockpittet næsten helt fra starten, fortalte Jørn Nielsen.
Inden da havde man haft Hærens flyvetjeneste og Marinens flyvevæsen, der begge havde eksisteret i 35 år, men 2. Verdenskrig havde vist, at flyvevåbenets effektivitet var størst, når det var en selvstændig enhed.
De første 5-6 år gennemgik flyvevåbenet en næsten eksplosiv udvikling. Det var spændende, men også risikofyldte år for os unge mennesker. Mange piloter forulykkede
Jørn er en blændende fortæller, der gav os et levende indtryk af denne hæsblæsende tid, men også om de efterfølgende mange års positive udvikling - indtil han forlod cockpittet efter 40 års tjeneste.
Foredraget blev ledsaget af billeder af de mange flytyper, der gennem tiden er blevet anvendt i den militære flyvning.

- Det var en rigtig "drengerøvsaften", sagde formand Kjeld Jensen med et glimt i øjet, da han takkede for en herlig aften.

Kulturnat 2017

 

Kulturnatten i Aksen i Asnæs den 27. oktober 2017 blev endnu en gang en rigtig god oplevelse for Odsherred Museumsforening. Der er flere og flere, der finder ind til kulturens og foreningernes tilbud i Aksen.

Vi fik mange gode samtaler med gæsterne, og der var stor interesse for vores  udstilling og vores forening.

Vi havde taget nogle af aktiviteterne fra Odsherred Museums Kreaværksted med, og der blev limet muslinger og bygget vindmøller af glade børn.  En rigtig dejlig aften.

 


Frivilligaften

Vi havde en rigtig hyggelig aften på Højbygård, da 14 frivillige fra Museumsforeningen mødtes, for at snakke om årets aktiviteter, planlægge næste års aktiviteter og ellers hygge sig, spise lidt god mad og snakke sammen. Odsherred Museums nye formidler Thomas deltog for første gang, og fik snakket nye tiltag.  Det bliver et spædende år i 2018, så har du også lyst til at deltage i forskellige aktiviteter på Odsherred Museum, så kontakt Joan Almgren, telefon: 2546 5656, mail: urbangartner51@gmail.com
 

 

Museumsforeningens traditionsrige efterårstur gik i år til Danmarks Borgcenter i Vordingborg

- 50 personer deltog og vi havde en rigtig god tur, fastslår formand Kjeld Jensen. God stemning fra start til slut. Fin servicering i bussen med kaffe og te med nybagt bolle på udturen og med nybagt muffins på hjemturen.
Vejrudsigten lød på en letskyet formiddag efterfulgt af sol med spredte skyer om eftermiddagen. Det holdt ikke helt stik, men vejret artede sig fantastisk til museumsbesøg både inde og ude.
Danmarks Borgcenter er absolut et besøg værd. Vordingborg slot er Danmarks største middelalderborg, og den bliver fortræffeligt formidlet.  Museets guide Erik gav en god og kompetent rundvisning inde og ude på museet som optakt til vores egen rundgang med iPad. Det var spændende at se og opleve de udendørs almindelige, rustne jerncontainere som meget brugbare og billige udstillingsplatforme, der kan genbruges og flyttes i en uendelighed.
Museet har stor fokus på at forny udstillingerne, og man har et mål om mindst 1 ny udstilling om året. Årets udstilling er om vikingebyen Hedeby - det er en udstilling, der skal ses og opleves. 
- Snyd ikke jer selv for den oplevelse, råder formanden.
Et andet fokusområde er serviceringen af gæsterne, hvor målet er, at alle gæster skal ses og kontaktes ved ankomsten. Ingen må gå forgæves.
Frokosten, der var enkel og lækker, blev indtaget i museets cafe i den gamle hestestald fra 1600 tallet.
- Hvis I ikke var med - og i øvrigt interesserer jeg for middelalderen - så skynd jer at arrangere en tur til Borgcentret, lyder opfordringen fra Kjeld Jensen.

Naturens dag 2017

Odsherred Museumsforening var med til at markere Naturens Dag i Odsherred i godt vejr den 10. september i tidsrummet fra kl. 11 – 15 i Rørvig Sandflugtsplantage.
Aktiviteterne foregik dels i skoven, dels på stranden tæt på den offentlige parkeringsplads for enden af Telegrafvej. Her er plads til mange biler og her er toilet­faciliteter. Et rigtig godt sted.
Vi skønner, at der var mellem 120-150 besøgende – langt de fleste anede slet ikke, at arrangementet fandt sted.
Aktiviteterne var tilrettelagt, så der var noget interessant for både børn og voksne. Topscorerne hos børnene var uden tvivl Rørvig Jagtforenings bueskydning og Odsherred Museumsforenings ”Arkæologi i børnehøjde”, men vi er sikre på, at alle vore besøgende har haft en god dag.

Vores stand var linet op på stranden ud for Rørvig sandflugtsplantage, så den kunne ses langvejs fra, og det gav da også et pænt besøgstal.
"Arkæologi i børnehøjde" er bl.a. baseret på afsøgning af et areal med detektorer.

Læs også Formandens udtalelse her

 

 

Udstillingen Vestindien/Vestsjælland den 10. maj

En snes medlemmer fik en meget interessant aften på Holbæk Museum, hvor inspektør Karen Munk-Nielsen gav os et indblik i vores lidet flatterende fortid som koloniherrer på de vestindiske øer. Det er nok for de fleste en overraskelse, at den umådelige rigdom, der tilflød vestsjællandske storgodsejere i slutningen af 1700-tallet stammer fra slavers arbejde på de tre Caribiske øer.
Karen Munk-Nielsen er specialist i  Den Vestindiske historie og tilmed en guds benådet fortæller, så det blev endnu en succes i vores række af medlemsarrangementer, der hermed er afsluttet for første halvdel af 2017.


Dansk familie fra Kalundborg med deres ufrie tjenestefolk

Udflugt til Davids samling den 29. april

Vi fik et sidste øjebliks tilbud fra Kalundborg og Holbæk museumsforeninger om deltagelse i busturen til Davids Samling i København for en særdeles gunstig pris. 4 af vore medlemmer udnyttede dette tilbud.
Det var endnu et godt eksempel på samarbejde mellem museums-foreningerne i Vestsjælland.

Foredrag med Jens V. Bruun den 19. april

Speciallæge Jens V. Bruun fortalte og viste video fra et liv med rejser og arkæologi.

Jens har sammen med sin kone rejst meget. I begyndelsen af 1980érne blev de begge meget overraskede over at møde spiralmønstre i sten på Kreta. De forbandt spiralmønstre med Norden og bronzealderen, men blev her præsenteret for spiralmønstre, der fuldstændig lignede dem vi kender her fra Danmark – f.eks. på Solvognen.

 

Spiralmønstret vakte deres interesse. De har siden været betaget af fortællingen omkring vore forfædres dyrkelse, forståelse og viden omkring solen. Jens viste flere eksempler på hvordan sol tilbedelsen direkte kunne ses i nogle af de mange besøgte fortidsminder.
Ud fra deres rejser har de kunnet kortlægge spiralmønsterets vej fra middelhavsområdet til Norden – via Spanien, Portugal, Holland, England og Danmark. Naturligvis følger denne rute de tidligste handelsruter, der gik ad søvejen – vores forfædres motorveje.

Det var en spændende rejse. Desværre tabte fortællingen meget på grund af tekniske problemer, der gjorde det svært at følge den røde tråd i fortællingen.

Lidt over 40 personer deltog.

Skovtur den 2. april med Kjeld Jensen

Man kunne rigtig mærke foråret, da 47 to-benede og 3 fire-benede fik en dejlig eftermiddag med en engageret Kjeld Jensen som guide i Kongsøre skov.
Turen var den første af to i Kongsøre Skov - nemlig Kongsøre Syd. Næste forår følger vi op med Kongsøre Nord. Vi arrangerer to skovture fordi Kongsøre Skov rummer så mange fortidsminder og historier, at det slet ikke kan lade sig gøre at nå det hele på kun 3 timer.
Vi fik en rigtig god oplevelse, der da også bevirkede at 14 deltagere meldte sig ind i vores forening.